Tävlingar/Forum

Tävlingsprogram

Tävlingsprogramet hittar ni på forumet eller på respektive klubbs hemsida. Annonser kommer även att vara med i Kaninuppfödaren.

Tryck på knappen för att slungas vidare till forumet.

Forumet är på engelska och kan vara lite krångligt innan man förstår sig på hur den funkar.

Jag kommer att gå igenom lite snabbt hur den funkar.

1: Skapa ett login. (ej tvunget)

2: Logga in eller tryck på "general Discussion"

Här finns det olika mappar för tävlingar, annonser, tävlingsrsultat och våra SM. Tryck på valfri "mapp"

3: För att lägga in en annons eller text trycker man på "Reply To Topic" Skriv önskad text, verifiera, kryssa i "i agree" och sedan på "create post"

4: Klart :)

Tävlingsrutiner


Officiell tävling:

En officiell tävling innebär att att alla medlemmar får delta och att tävlingen följer reglementet, det är endast på officiella tävlingar som det får delas ut uppflyttningspinnar och certifikat. För att en tävling ska vara officiell behöver den planeras i förväg. Tävlingsplats, grenar och klasser. När planeringen är över ska en annons läggas ut på SKAF KH:s forum under officiella tävlingar, senast fem dagar innan anmälningstiden går ut. I annonsen ska minst datum och plats finnas med, samt länk till vart man kan hitta övrig information om den inte står direkt i forumet.


Att anmäla:

När du bestämt vilken tävling du vill åka på så är det dags att anmäla. Hur man anmäler skiljer från klubb till klubb, men det som anmälan ska innehålla oavsett klubb är först och främst vilken tävling det gäller. Sedan kaninen namn och vilken klass den ska starta, är det första starten så tävlar kaninen i Lättny och har inte föreningen en Lättny så är det Lätt som gäller. Ditt namn ska finnas med, samt kontatuppgifter som telefonnummer om de skulle behöva kontakta dig. Skriv gärna att det är din första start så att de vet och lättare kan hjälpa dig på plats.


Inför tävling:

När du väl anmält dig är det bara att vänta på tävlingsdagen. Många tävlingsdagar kan bli lite längre, så det kan vara en bra idé att ha med dig lite fika eller matsäck under dagen.

Kaninerna sitter i transportburar under dagarna, som underlag fungerar tidninar, handdukar, mattor och liknande. Många föreningar tillåter inte halm eller strö som underlag. Vill du ha det så får du kolla upp vad som gäller i den föreningen du ska starta hos.

Vattenskål ska finnas i transportburen.


På tävlingsplatsen:

Nu är det dags för tävling. Väl på plats så kollar du startlistorna för att hitta ditt startnummer. Har du frågor om någonting så fråga direkt. Det finns inga dumma frågor och alla har varit nya någon gång. Kolla gärna på de andra förarna för lite tips och rör gärna på din kanin i selet för att vänja den vid tävlingsplatsen innan ni ska starta. För att tävlingen ska flyta på så smidigt som möjligt behövs det hinderuppsättare, när ett ekipage gått i mål och domaren meddelat antal fel är det okej att sätta upp hindren. Fråga gärna om du är osäker på hur något ska sitta. Försök att kolla in hur vissa hinder är byggda och sikta in dig på dem, men tiden så lär man sig hur hindren oftast är bygda men tills dess är det bara att fråga domaren eller någon annan hur hindret var uppbygt. När alla klasserna är avslutade så får man vänta en stund, de sista protokollen ska räknas ut och tävlingsböckerna fyllas i. Tävlingsböckerna får man först ta efter prisutdelningen. Vissa klubbar har prisutdelning mellan klasserna men det allra vanligaste är att prisutdelningen för alla klasserna är sist när tävlingsdagen är slut.


Kostnad:

Vad kostar det då att tävla? Alla föreningar har olika anmälningsavgift, den ligger ungefär mellan 20-30 kronor, men kan skilja mellan föreningarna.

Sedan finns det något som heter registrering, det innebär att man registrerar sin kanin första gången man tävlar. Det kostar 20:- och är en engångssumma. Varför man registrerar sina kaniner kan du läsa mer om här.

Sedan finns det någonting som heter tävlingsböcker. Det är en bok där man fyller i sina starter och domaren fyller i resultaten. Boken är inget måste vid första starten, utan först vid högre klasser. Den kostar 40:- och finns att köpa hos föreningarna eller hos materiallagret.


Vad är en tävlingsbok?

En tävlingsbok är en liten bok i A5-format som man köper till sin kanin. Boken följer kaninen sedan livet ut och i den fyller man i alla tävlingar man åker till. I boken finns även utrymme att skriva lite om sin kanin samt plats för ett kort. Så innan man åker på en tävling fyller man i vart man ska och vad man ska tävla och lämnar in den innan start så fyller domaren sedan i vilken placering man fick.


Varför ska man ha en tävlingsbok?

I tävlingsboken fyller domaren i placeringar och uppflyttningspinnar, det gör att man på ett enkelt sätt vet i vilken klass man ska anmäla sin kanin.


Måste man ha en tävlingsbok?

När man börjar tävla är inte tävlingsboken något krav, utan det är förstå när man börjar tävla i medelsvår klass som man måste ha boken. Däremot är det alltid kul att ha en bok ifrån början så att man i framtiden kan titta tillbaka på hur mycket man har tävlat med sin kanin och hur det har gått.


Hur får jag tag i en tävlingsbok?

Du kan köpa tävlingsböcker på plats på tävlingar eller via materiallagret. Boken kostar 35-40 kronor.


Svenska Mästerskapen


Två gånger om året får man tävla i ett Svenskt Mästerskap, på våren är det krokbana och höjdhopp och på hösten är det rakbana och längdhopp.

SM:et tävlas det om i elitklass, men oftast arrangeras det även andra klasser också, till exempel Minimästerskap i svårklass och Veterankampen för veterankaniner. Förrutom titeln Svensk Mästare så tävlas det om en hel del vandrigspriser, dessa kan ni läsa om här. Nedan kan ni läsa om de Svenska Mästerskapen som arrangerats samt regerande och tidigare vinnare.


2007

I februari 2007 anordnades det första Svenska Mästerskapen. Det har självklart tävlats i SM tidigare, men det var först i Borås 2007 som endast Kaninavelsföreningen stod bakom det, som arrangör stod Tvåstaddals Kaninhoppare. SM då hölls i samband med LU, så det var många kaniner på plats. Det tävlades i krokbana och förrutom det svenska mästerskapet i krok elit så arrangerades det ett Minimästerskap i svårklass, dit medelsvårklassade kaniner kunde kvala in till på lördagen.


I september var det dags igen, Örebrohopparna stod som arrangör för det första svenska mästerskapet i rakbana och längdhopp. Örebro travbana hyrde ut sina lokaler och på nedervåningen var det utställning. SM hölls i Rak Elit och Längd Elit. Dessutom arrangerades det för Veterankampen i rak veteran, Minimästerskap i rak Svår, samt två vanliga klasser, medelsvår och svår.


2008

Det var i mars som Sörmlands Kaninhoppare öppnade dörrarna åt idrottshallen i Eskilstuna och släppte in deltagare för ännu ett Svensk Mästerskap. Tävlandet skedde i krokbana och även för första gången i Höjdhopp. Förrutom SM-klasserna så tävlades det i Minimästerskap i svårklassen, Veterankampen för veterankaninerna och en vanlig medelsvår klass.


Tyvärr var det ingen klubb som ansökte om SM i rakbana och Längdhopp hösten 2008.


2009

I samband med LU i Eksjö i mars så rullades mattorna ut i hallen för ännu ett Svenskt Mästerskap. Denna gång var det åter Tvåstaddals Kaninhoppare som stod som huvudarrangör, denna gång med hjälp ifrån Örebrohopparna och Sörmlands kaninhoppare. SM i Krokbana och Höjdhopp var det som gällde, samt veterankampen och Minimästerskap i svårklass.


Den 24 oktober var det dags för invigning av de Svenska Mästerskapen i Rakbana och Längdhopp. Örebrohopparna stod som arrangör, lokalen var samma som för SM i rakbana och längdhopp 2007. Förrutom de svenska mästerskapen så arrangerade de även ett Minimästerskap i rak svår, en veterankamp i rak veteran samt två enskilda klasser, rak medelsvår och svår.


2010

Den 19 februari startade helgens SM-tävlingar med två enskilda klasser i medelsvår och svår. Själva SM:et skulle starta på lördagen. Natten till lördagen rasade taket till hallen in och istället för att tävla så handlade helgen om att rädda kaninerna ifrån rasmassorna.


Ingen klubb ansökte om att arrangerat rak och längd SM 2010 utan det arrangemanget ställdes in.


2011

I Samband med LU I Vänersborg arrangerade Skaraborgs Kaninhoppare SM i krok och höjd, de arrangerade även ett minimästerskap i svår klass.Ingen klubb ansökte om att arrangerat rak och längd SM 2011 utan det arrangemanget ställdes in.


2012

Sörmlands Kaninhoppare och Örebrohopparna slog ihop sig och arrangerae SM tillsammans 4-5 februari 2012 i samband med LU i Norrköping. Det var Krokbana som skulle avgöras samt Höjdhopp, förrutom de två klasserna arrangerades det ett minimästerskap i krok svår.


På hösten körde Örebrohopparna själva ett SM i Rakbana och Längdhopp i den beprövade hallen på Örebrotravet. Som tidigare var det även Veterankamp och Minimästerskap.


2013

Tvåstaddals Kaninhoppare ansökte om att arrangera SM sommaren 2013 i Alingsås. De arrangerade SM i Krokbana och Höjdhopp och även Minimästerskap och Veterankamp.


2014

SKAF KHs SM i krokbana och höjdhopp hölls i samband med LU i Södertälje 1-2 mars 2014. Arrangerade gjorde Sörmlands kaninhoppare och under helgen hölls även minimästerskap och veterankamp.


2015

Bergums KAF och Västra Götalands Läns KAF arrangerade Svenska Mästerskapen i Krok Elit och Höjd den 24-25 januari i samband med LU i Vänersborgs Arena. Förutom SM arrangerade de ett Minimästerskap för kaniner i Krok Svårklass samt en Veterankamp.


2016

SM i Höjdhopp och Minimästerskap krok anordnades under LU i Helsingborg av Tvåstaddals Kaninavelsförening helgen 5-7 februari. Tyvärr var det för få kaniner anmälda till SM i krok. Höjdhoppet i SM vanns av Klara Widerström och på andra och tredje plats kom Josefine Rosén. Segrade i Minimästerskapen gjorde Märta Hasselgren följt av Smadar Ulriksen på andra plats och Josefine Rosén på tredje plats. Lätt och Medelsvår klass i krok kördes också men utanför SM.Årets Hoppkanin


2011 infördes Årets Hoppkanin, stadgarna kan ni läsa om längre ner på sidan.


2011 års vinnare:

1 Grenens Great ChampionFinal Try Karin Molin 248 poäng

Hela resultatlistan kan ni se här


2012 års vinnare:

1 Grenens Super Champion Final Try Karin Molin 283 poäng

Hela resultatlistan kan ni se här


2013 års vinnare:

1 Grenens Super Champion Final Try Karin Molin


2014 års vinnare:

1 Grenens Super Champion Final Try Karin Molin


2015 års vinnare:

1 Björklövets Rainbow Dash Ida Johansson 132 poängStadgar Årets Hoppkanin


Priset instiftades 2011 av SKAF KH


Reglerna:

Poäng delas ut på samtliga officiella tävlingar arrangerade av klubbar under SKAF KH.

Poäng delas ut till kaniner som placerat sig i rakbana och krokbana i klasserna medelsvår, svår och Elit. Samt höjdhopp och längdhopp ej elit och elit.

För att poäng ska delas ut ska det delta minst 5 kaniner i klassen.


Poäng delas ut till alla som fått placering enligt placerings/pinn-tabellen i reglementet. Antal poäng efter denna tabell

1:a = 10 poäng

2:a = 9 poäng

3:a = 8 poäng

4:a = 7 poäng

5:a = 6 poäng

6:a = 5 poäng

7:a = 4 poäng

8:a = 3 poäng

9:a = 2 poäng

10:a och neråt = 1 poäng


Vid höjd- och längdhopp delas poäng endast ut till de placerade som hoppat minst 60 cm i höjdhopp och 160 cm i längdhopp. Är det fler som klarat den gränsen i ej elit än de placerade delas ytterligare poäng ut till dem.

I höjd och längd Elit delas poäng ut till samtliga placerade så länge de hoppat minst 60 cm i höjd och 160 cm i längd. Detta gäller även vid SM.


Om det är fler kaniner som gått på 0+0 än placeringar i rak och krok än placeringarna så får även de ekipagen poäng.


Dubbla poäng delas ut till placeringarna på SM (Gäller endast SM Elit i rak, krok, höjd och längd)


Pris:

Vinnaren får ett presentkort på 300:- som SKAF KH betalar. Samt någon form av minnesplakett/diplom

Champions


Här är det tänkt att alla kaniner som är Champion i någon gren ska så med. Har du en kanin som är champion i kaninhoppning, maila webmaster en bild, namn på kaninen, gren kaninen är Champion i samt vilket år den blev Champion.


Grand Champions:


Foto: Boel Eriksson

Solhems Grand Champion Shadow of Cheops

Champion i Rak 2007, Längd 2007, Krok 2007 och Höjd 2008

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Foto: Elin Radestål

Grenens Grand Champion Magical Fairytale

Champion i Rak och Krok 2009, Längd 2010, Höjd 2011

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Super Champions:


Foto: Fredrik Mattsson

Grenens Super Champion Final Try

Champion i Rak och Krok 2010 och Höjd 2012

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna


Great Champions:


Paradisets CH Cuvée Paradis

Champion i Rak 2011 och Krok 2015

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna


Grenens Great CH Solar Pillar

Champion i Rak 2015 och Krok 2015

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Elans Mississippi Monte

Champion i Rak 2015 och Krok 2015

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Grenens Champion Above Heaven

Champion i Rak 2011

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Khaos CH Seraphim Praise

Champion i Rak 2014

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Foto: Fredrik Mattsson

Champion Nasse

Champion i Längd 2010

Förare: Linda Gustavsson,

Sörmlands Kaninhoppare

Våra Champions som tyvärr inte längre lever:

Foto: Kajsa Göransson

Grenens Grand Champion Kairo

Champion i Rak 2006, Krok 2006, Längd 2007 och Höjd 2007

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna


Kivis Great CH Athena

Champion i Rak och Krok 2012

Förare: Linnea Jansson, Örebrohopparna

Arrows Great CH Graffiti With Stencil

Champion i Krok 2012 och Rak 2013

Förare: Linnea Jansson, Örebrohopparna

Foto: Linnea Jansson

Stigfinnarbergets Champion Melwin

Champion i Rak 2009

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna

Foto: Terese Sjöberg

Eneboängens Champion Je T'aime

Champion i Krok 2008

Förare: Linnéa Porsemo, Örebrohopparna

Foto: Tommy Molin

Grenens Champion Eternal Love of Jasmine

Champion i Rak 2005

Förare: Karin Molin

Foto: Terese Sjöberg

Violbackens Champion Smirnoff

Champion i Längd 2006

Förare: Karin Molin, Örebrohopparna